RREC-träff på Öland 6 september 2014
 

Bättre sent än aldrig, säger man. Träffen var ju 2014. Hoppas förseningen i någon mån kan ursäktas genom nedanstående material.
Tro mig; Kurt Heinecke tål att läsas om; se hänvisningar på nätet nedan!

5 Bentley och 5 Rolls-Royce var anmälda. Vädret var som alltid på vår sida. Vi samlades på Drottning Victorias Vilohem, beläget en knapp km rakt öster om Borgholms Slott. Anläggningen drivs sedan ett antal år av Kjell Gehammar, tidigare VD för Strand Hotell i Borgholm. Kjell har ett genuint intresse för veteranbilar och läsaren kanske känner igen hans namn. Kjell ansvarar nämligen för att arrangera Kungsrallyt efter Bo Brastas död och dennes hustru Kerstins frånträde som ansvarig arrangör.

Kjell skulle visat och berättat om Vilohemmets historia. Men tyvärr fick han förhinder och befann sig utomlands. Så beskrivningen får anstå till ett senare tillfälle, då Kjell ska guida oss.

Efter lunchen på Vilohemmet begav vi oss av i samlad tropp till Heineckes Villa, belägen strax norr om Köpingsvik. För att vara ännu mer precis: Ligger norr om Lundegårds Camping.

Det var med spänd förväntan vi närmade oss det pampiga stället. Många av oss hade läst om den legendariske Kurt Heinecke. Men ingen av oss hade besökt hans hem på Öland.

Vi hade avtalat med nuvarande ägaren av Heineckes Villa, Ulla Ekelund, att få parkera på den 300 m² stora terrassen i ölandskalksten. Det var imponerande i sig att få plats med så många och stora bilar i direkt anslutning till huset. Vi togs emot av Ulla med make Claes-Åke. Ulla berättade bl.a. hur det gick till när hon ärvde fastigheten för tiotalet år sedan. Ägarparet hade ordnat med kaffe till förmånligt pris, vilket vi naturligtvis uppskattade mycket.

Förutom ägarparet hade vi engagerat Rolf Nilsson, mångårig medarbetare på tidningen Ölandsbladet. Han har den trevliga egenskapen att vara otroligt kunnig och fullkomligt älska att skriva om Öland. Det har inte bara medfört många års intressanta artiklar i tidningen. Han har också författat böcker, som t.ex. ”Badortslivet i Borgholm i seklets början”. Han planerar att skriva en bok om Kurt Heinecke. Rolf drog en synnerligen intressant historia om den mångsidige Kurt Heinecke.

Följande sammanfattning kan ses som en kort version av vad han sa och vad han själv skrivit tidigare i Ölandsbladet:
Kurt Heinecke var en tysk invandrare, född i Hannover den 26 december 1876. Han gjorde sig en mycket stor förmögenhet på kol, koks och olja. Främst var det kol som bidrog till den stinna kassan, eftersom han i det närmaste fick monopol i Sverige under första världskriget. Men rykten fanns om s.k. kontraband och oljeaffärer med Tyskland under kriget. Affärerna var sinnrikt upplagda och svåra att bena ut.

Från 1915 bodde Heinecke på fashionabla Floragatan i Villastaden med Ivar Kreuger som granne. 1923 blev det ännu bättre, nämligen en paradvåning på Strandvägen 7A i Stockholm. Strandvägen 7 består av tre byggnader, A, B och C. Alla är synnerligen eleganta även i dag, där A är Hotel Esplanade och C Hotel Diplomat. 1/

Kurt Heinecke ansågs vara en närmast otrolig mångsysslare, med följande epitet: Oljemagnat, kolhandlare, banankung, elitryttare, racerbåtsförare, konstnär, musiker, opera-habitue, medicinare och astronom. Som elitrytttare ”red han skjortan av hela svenska officerskåren” enligt en tidningsrubrik. Ändå började han rida först som 32-åring.

Heinecke var inom båtkretsar i Stockholm en verklig kändis. Hans båtar var magnifika skapelser, varav någon fortfarande finns kvar i renoverat skick, trots över hundra år på nacken. Han lät bygga fem Independence-yachter och tre Hunter-båtar, varav ett antal av dem på det egna Hästholmsvarvet i Nacka. Varvet flyttades senare till Lidingö. Även Ivar Kreuger lät bygga båtar på Heineckes varv och de tävlade mot varandra, både på sjön och i att ha den mest spektakulära båten. En av Kreugers båtar gjorde 50 knop; en väldigt hög hastighet på 1910-20talet.

1909 köpte Heinecke Lökholmen och Trollhara i Stockholms ytterskärgård. Mycket spektakulära byggnader uppfördes. Öarna såldes 1946 för 300 000 kronor till KSSS, vars ordförande hette Jacob Wallenberg. ”Herrarna kan betala när det passar”, påstås Heinecke ha yttrat enligt gamla dokument.

Skälet till att Kurt Heinecke bosatte sig på Öland sägs kunna vara vänskapen med Kreuger. Ivar och Torsten Kreugers föräldrar, konsul Ernst med hustru Jenny, hade Villa Jenny på Villagatan i Borgholm. 1929 lät bröderna uppföra magnifika Hagaberg intill Sollidens Slott. Samma år köpte Kurt Heinecke upp ett stort landområde kallat Lundegård och där lät han bygga sitt nya hus. Det påstås att Ragnar Östberg ritat huset, ni vet han med Stadshuset i Stockholm. Heinecke sparade inte på detaljerna. Som exempel valdes glaserat taktegel, som ser lika fint ut nu som 1932, då huset stod klart. Alla fönsterkarmar och fönsterbågar var i teak. Vindskivor, hängrännor och stuprännor var i koppar.

Öländsk kalksten användes flitigt:
Den 300 m² stora terrassen, kolonnerna, portalomfattningen och flera öppna spisar är i detta material. I källarplanet byggdes en vinkällare, som nog skulle glatt Carl-Jan. Bredvid sattes in en stor valvdörr och innanför den en 25 cm tjock kassaskåpsdörr. Där innanför fanns ytterligare en rejäl dörr. Kurt Heinecke litade inte på banker och var känd för att ha stora belopp i kontanter. Det ryktas om nivåer ända upp mot 6 miljoner kr kontant; ett svindlande högt belopp på 1930-talet. Pengarna förvarades i det allra heligaste; längst in i hans trestegskassavalv. Heinecke var åskrädd och lät installera hela sex anläggningar. Han betalade 180 000 kronor för huset, vilket kan jämföras med 54 miljoner i dag. Inte många bygger hus för den slanten i dag!

Köpingsviksborna var först skeptiska till inflyttningen av ”direktörn på Lundegård”, som han kallades. Men de ändrade sig snabbt. Kommunalskatten sjönk från 11 kronor till 4.50 och de fick elektricitet långt tidigare än de annars skulle fått. Mest gnällde de kanske över hans noggrannhet med tider. Kom de försent det minsta så straffades de obönhörligt. Och kom de för tidigt fick de vänta utanför. 

Kurt Heinecke avled i sitt hem i april 1956 i en ålder av närmare 80 år. Änkan Greta flyttade till Stockholm, där hon dog 1973. Hon urnsattes bredvid sin make på Norra begravningsplatsen den 13 februari 1973.

För ytterligare fascinerande detaljer kring hans öar och byggnader i Stockholms skärgård; v.g. se Wikipedia”. Fylligare material om Kurt Heineckes liv kan hämtas på förslagsvis dessa länkar, där Rolf Nilsson står för huvudparten av innehållet:

Sex artiklar i Ölandsbladet 17 maj 1997

Artikel - Lite historik om dessa KSSS-öar av Calle Vedin, 2010-08-03

Artikel - DI - 2001-01-26 - Gåtfull affärsman i kretsen kring Kreuger

Artikel i Ölandsbladet om Heineckes öar i Stockholms skärgård

Avslutningsvis kan nämnas att vi av värdparet Ekelund gavs stora friheter. Vi kunde se oss omkring överallt i det stora huset inklusive källare och vind, något vi passade på att utnyttja flitigt. Vi sprang även omkring på den 80 000 m² stora tomten hur vi ville! Tack Ulla och Claes-Åke och tack också till Rolf Nilsson för en härlig dag på Öland!

1/ Undertecknad bodde på frikostig bekostnad av en klasskamrat ett antal nätter på Esplanade 1966 i väntan på nästa stora studentfest. Då visste jag inte att Kurt Heinecke bott i A-byggnaden och att de kanske ännu mera kända bröderna Ivar och Torsten Kreuger också bott på Strandvägen 7.

Text och bilder:
Rune Johansson
distriktsansvarig Kalmar län/Öland



 








 






 







 

























 

Fler bilder
Klicka här!