Välkommen till invigningen av Vallonbruksveckan
Lövstabruk i Uppland 9 - 10 augusti 2014.  Vallonbruksveckan är 9-17 augusti 2014.

 

RREC och AHK Rolls-Royce/Bentleysektionen har nöjet att inbjuda till en sensommarträff i Lövstabruks vackra bruksmiljö i norra Uppland i samband med invigningen av årets Vallonbruksvecka.

Den svenska stormaktstidens ekonomi baserades till stor del på bergsbruket, fr.a. från Sala silvergruva, Falu koppargruva och järngruvorna och järnbruken i Bergslagen och norra Uppland. Med utnyttjande av malm från Dannemoragruvan grundades ett stort antal järnbruk som tillverkade stångjärn, dvs. stål med en teknik som efter smederna från nuvarande Belgien kallades vallonsmide. Det första större bruket - Leufsta Bruk- startades på 1620-talet av flamländaren Louis deGeer. Andra välkända järnbruk är Österbybruk, Gimo, Forsmark och Söderfors. Brukens storhetstid varade fram till mitten av 1800-talet då nya metoder successivt konkurrerade ut dem.

Vallonsmidet var en högt utvecklad yrkeskonst och som smeder verkade invandrade vallonsläkter, ofta i många generationer. Bruken anlades på likartat sätt som brukssamhällen dominerade av bruksherrgård, kyrka och arbetarbostäder i parkliknande miljö där dammar och vattendrag som behövdes för att driva stångjärnshammarna utnyttjades som dekorativa inslag. Leufsta Bruk, en period Sveriges största järnbruk, var i familjen deGeers ägo ända till 1986 även om själva bruksverksamheten avyttrats långt tidigare. Herrgårdsanläggningen och park som är byggnadsminne ägs nu av en stiftelse och förvaltas av Statens Fastighetsverk. Rolls-Roycebilar har en historia på Lövsta, dåvarande greven vid förra seklets början. Louis De Geer, ägde ett antal bilar, bl.a. den Silver Ghost 1919 som idag ägs av klubbmedlemmen Kjell Lind. När vi är på plats skall vi berätta hur det kom sig att denna träff hamnade på Lövsta Bruk.

Vallonbruken idag är levande kulturmiljöer med stor attraktion för turister med. mängder av verksamheter. Varje år anordnas en Vallonbruksvecka med mängder av evenemang, för 2014 den 9-17 augusti. Själva invigningen alternerar årsvis mellan bruken. i år är den förlagd till Lövstabruk.

Vi har fått möjlighet att besöka bruket under invigningshelgen och har i samarbete med Stiftelsen Leufsta – som äger herrgårdsanläggningen, Leufstabruks Wärdshus och turistbyrån Boka Uppland, tagit fram ett program med två alternativ, antingen för en dag eller för två dagar med en övernattning på Leufstabruks Wärdshus.

Vi kommer att vara en del av huvudattraktionen vid invigningen av Vallonveckan och när vi kommer invigningsdagen parkerar vi våra Rolls-Royce- och Bentleybilar på herrgårdens borggård. De som stannar en dag kan ha sina bilar stående där hela dagen. De som övernattar, flyttar bilarna till sitt boende innan middagen. Det finns naturligtvis också parkeringsmöjlighet i anslutning till herrgården för de som ev. kommer i modern bil.
 

PROGRAM  
Dag 1:  
10.00-11.00 Parkering av bilar (Rolls-Royce och Bentley) på Borggården gör vi god tid före invigningen.
11.30-12.30 Guidning av Lövstabruks herrgård med salonger, matsal, bibliotek samt det gamla kopparfyllda köket.
12.30-13.30 Grupplunch, serveras på Leufstabruks Wärdshus. Menyn består av rosépepparstekt kycklingfilé med dijonsenap, gräddsås, pressgurka och rostad färskpotatis. Kaffe. För att meddela särskilda önskemål och eventuella allergier, kontakta värdshuset direkt på 0294-31122 eller via mail på: info@leufstabrukswardshus.se
14.00-14.30 Invigning av Vallonbruksveckan 2014.
15.00-17.00 Konsert i Lövstabruks kyrka med den världsberömda Chamanorgeln, Sveriges största bevarade barockorgel, byggd 1728. Konsertprogrammet går under namnet Magi & Verklighet i Leufsta bruk under 300 år, av och med Ulf Johansson Werre.
18.00-19.30 Ölvisning. Mälteriet liksom herrgårdens gamla bryggeri visas idag för besökare. I lokalerna står fortfarande utrustningarna kvar och en kunnig guide berättar om såväl mältning som bryggning enligt den gamla metoden. Guidningen avslutas i Lövstaölets vänners brygglokal där besökaren även får ta del av mer modern tillverkning
20.00- Trerätters middag på värdshuset, efter middag är baren öppen. Drycker från baren får tas med till boendet där det finns ett gemensamt sällskapsrum både i Änkehuset och Labbyt.
Dag 2: Aktiviteter som sker på egen hand.
13.00-16.00 Kostnadsfritt:
Smedsbostaden, visas hur en smedsfamilj bodde och levde.
12.00-16.00 Kostnadsfritt:
Ateljé & Butik i Hantverkets Hus keramik, konst, smide, textil, ull, lammskinn, tennbroderi, smycken m.m.
14.00 – 15.00 Kostnadsfritt: Gottfrid Skytts snickarverkstad. En genuin snickarverkstad visas. Maskiner, verktyg och arbetarnas snickarbänkar står lämnade som när verkstaden stängdes på 1970-talet.
15.30-16.30 Kostnad 120 kr: Dramatiserad visning vid herrgården.
11.00-17.00 Kostnad 70 kr, barn 45 kr:
Kul för barn. Barnens Bruk. I den gamla kvarnen finns Sven Nordqvists och Leif Högströms lekland. Masugn i klätterformat, smedja i lekstugeform, rutschkana, modellandskap och andra finurligheter på det detaljrika manér som återfinns i Svens böcker och Leifs konst. Insektsjakten och fjärilshuset, leta insekter i terrängen utanför Barnens Bruk och se Leif Högströms fantasifulla fjärilshus
14.00-15.00 Kostnad 70 kr: Bruksvandring, guiden tar er med på en promenad runt i bruksmiljön med besök i olika hus. Visningen riktar in sig på hur livet till vardags fungerade och vad husen använts till.

ÖVRIGT
Värdshuset är öppet på söndagen mellan klockan 11 och 17.
Lilla Magasinet är öppet 11-17, försäljning av hantverk.
Stora Magasinet har konstutställningar, öppet kl 11-17.
Här finns även turistinformation och försäljning av glass och presentartiklar.

Utställare i Stora Magasinet 2014:
Plan 1 Sven Erik Andersson, måleri
Plan 2 Lotta Melanton, keramik, måleri och Lena Gelin, fotografi.

10 aug
kl 13.00 föredrag om orgelbyggaren Johan Niclas Cahman i Orangeriet
kl 15.00 orgelkonsert

BOENDE

Två alternativ finns för boendet, byggnaderna Labbyt respektive Änkehuset. Rummen har relativt enkel standard, men alla har dusch och toalett. Båda husen har ett sällskapsrum – där det är tillåtet att förtära och dricka egna. även alkoholhaltiga, drycker.

LABBYT
Ligger c:a 150 meter från värdshuset, se kartbilden. 14 rum med en säng och ytterligare en som fälls ner från väggen. Pris inklusive middagen (dryck tillkommer), för en person 1050:-,två personer 1900:-

ÄNKEHUSET
Ligger ca 400 meter från värdshuset, se kartbilden. Ett timmerhus från tidigt 1700-tal som användes som bostad för änkor efter smeder. Har 7 något större rum för en eller två personer. Ett 4-bäddsrum finns. Pris inlusive middagen, dryck tillkommer: 1150 för en person, 2100 för två.

SAMMANSTÄLLNING PRISER

Program dag 1 inkl. Lunch

445:-

Program dag 1 inkl. Lunch och Middag

795:-


 

Program dag 1 inkl. Lunch, Middag och övernattning på Labbyt med frukost

Enkelrum/person

1495:-

Dubbelrum/person

1395:-


 

Program dag 1 inkl. Lunch, Middag och övernattning på Änkehuset med frukost

Enkelrum/person

1595:-

Dubbelrum/person

1495:-

ANMÄLAN OCH BETALNING
Första dagens aktiviteter kostar 445 kronor – inkluderar lunch men inte middag. För kostnaderna för middag och övernattning, se ovan.

Anmälan sker genom mail, telefon eller brev till Rune Sahlberg eller Olle Ljungström, för kontaktuppgifter och betalning, se nedan. Vi vill veta antal personer anmälan avser, namn, önskat boende och gärna med vilken bil ni tänker komma.

För att anmälan skall vara gällande skall det sammanlagda beloppet vara inbetalat till RREC, bankgiro 5965-7528. Ange ”Lövstabruk” vid inbetalning.

ANMÄLAN
Vi vill ha er anmälan senast den 27 juni.
Då måste vi meddela värdshuset hur många gäster som kommer för lunch, middag och övernattning. Vid ev. överbokning gäller den som betalt först.

KARTA. PARKERING OCH FÄRDVÄG
Lövstabruk ligger 14 mil norr om Stockholm. För er som kommer från stockholmsområdet rekommenderar vi att man kör E4 förbi Uppsala, sedan den mycket vackra väg 290, perfekt för våra fordon, genom Österbybruk, och då den ansluter väg 76, denna till slutmålet. Man kommer då in nedtill på bilden nedan. Följ den röda linjen till Borggården. Parkeringen – på gräs intill kanalen är markerat med gult.

Boende:
För frågor angående arrangemanget, kontakta oss gärna.
Mer information om Lövstabruk årsprogram.

Välkomna till Lövstabruk den 9-10 augusti 2014!
 

Rune Sahlberg, RREC
070/3898088
rune.sahlberg@telia.com
Olle Ljungström, AHK
0733/89 45 10
ol@minmail.net

 

 

 

 

 

 





 

 

 

 

 




 

 

 


www.lovstabruk.nu

www.rrec.se