Välkommen på en utflykt i Sydsverige, söndag 11 maj 2014
Vår medlem i Trelleborg, Kenneth Pilo, arrangerar ännu en trevlig vårutflykt med ett innehåll som vi tror kan intressera hela familjen.

Kenneths program är följande:
Vi samlas vid Shellmacken i Gårdstånga senast kl 10:30 söndagen den 11 maj. Macken ligger högt och synligt längs med E22 (Kalmarvägen) avfart nummer 23, mellan Lund och Hurva.

Härifrån åker vi till dagens huvudattraktion:
Skarhults Slott, som i år för första gången någonsin öppnas upp och visas för allmänheten. Här pågår utställningen (som ni kanske har uppmärksammat i media)

”Kvinnomakt under 500 år på Skarhults slott” Här får vi en guidad visning av slottsfrun Alexandra von Schwerin själv. Här ges också lite tid för att strosa runt i slottets parker och museibutik.
Läs mer om slottet på http://skarhult.se/

Efter Skarhults Slott har klockan blivit ungefär 12.45 och då är vi förstås hungriga. Vi åker vidare till det anrika Gästgiveriet i Hurva för att avnjuta lunch. Gästgiveriet har anor sedan 1660-talet och har drivits av samma familj sedan 1972.

Sedan vi blivit mätta och belåtna rullar vi i en organiserad kortege på vackra vägar förbi sjöar och slott mot nästa attraktion som finns i den charmiga lilla byn Hässleberga. Här ska vi få besöka ett privatägt (endast tillgängligt enligt överenskommelse och för slutna sällskap) nostalgimuseum med frosseri i prylar och minnen från 1950, 1960 och 1970-talen.

Här har Håkan och Inger samlat och iordningställt ett mycket trevligt museum och utställning. Med lite av varje, t ex en Esso mack! Här ska vi också avnjuta eftermiddagsfika med sju sorters hembakta kakor och kaffe som är museets egna specialité.

Jag beräknar att vi anländer hit runt 14.30. Här stannar vi och bryter sedan upp efter hand som vi känner oss nöjda med museum och dagen i sin helhet. Eftersom museet för en så anonym tillvaro kan jag inte fresta med någon hemsida därifrån att tjuvkika på.

Missa inte detta tillfälle att besöka dessa två trevliga ställen som många säkert inte har besökt tidigare.

Kostnad blir 300 kr per person vilket inkluderar inträde och guidning på Skarhults Slott, lunch inkl läsk/lättöl sallad, bröd och kaffe på Hurva Gästgivaregård, samt inträde, kaffe och sju sorters kakor på nostalgimuseet. (www.hurvagastgivaregard.se)

Reducerat pris för barn. Betalning upptas vid samlingen i Gårdstånga.

Beträffande handikappanpassning är det som vanligt svårt och begränsat på gamla slott, däremot är allt i markplan på nostalgimuseet.

Vi behöver Din anmälan till goran.berg@rrec.se eller dacknu@spray.se
senast den 2 maj.

För mer info kontakta Kenneth Pilo på 0708-411 511 eller Göran Berg på 0708-108 118

 












SvD Kultur skrev 2014-3-26

500 år av bortglömd kvinnlig kompetens
Genom historien har kvinnor ofta motarbetats,
men många har ändå kunnat nå makt-
positioner.
I ”Den dolda kvinnomakten” uppmärksammas centrala kvinnogestalter inom adeln sedan 1500-talet.

Läs artikeln!
www.rrec.se