Inbjudan till vårutflykt till Saltsjöbaden
Tisdag 26 maj 2015

Villaförorten Saltsjöbaden har en ovanlig historia. Samhället kom till helt på privat initiativ och finansiering genom finansmännen K.A. Wallenberg, vd i Stockholms Enskilda Bank , och finansmännen Ernest och Arthur Thiel – den förre idag främst känd för Thielska galleriet.

1888 inköptes 900 hektar skärgårdsmark av Erstaviks gods och där anlades ett villasamhälle för såväl sommar- som åretruntboende. Man anlade järnvägen – Saltsjöbanan – som än i denna dag är i drift, hotell, hamn, vägar elektricitetsverk och annan infrastruktur. Det var ett riskprojekt – som lyckades.

I Saltsjöbaden finns flera intressanta byggnader och verksamheter och en anrik konferensanläggning med ett bra kök. Till Saltsjöbaden inbjuder vi nu medlemmarna till en kulturdag.



Vi börjar med ett studiebesök i Uppenbarelsekyrkan där vi samlas på kyrkplan kl. 11.30. För vägbeskrivning, se nedan. 1910 gav K.A. Wallenberg arkitekten Ferdinand Boberg i uppdrag att rita en kyrka – Uppenbarelsekyrkan – ett smycke i tegel som invigdes 18 maj 1913 och som skänktes av byggherren till församlingen på hans 60-årsdag dagen därpå. Här ligger han och hustrun begravda under tornet och här får ingen annan begravas.

Kyrkans namn syftar på hur Gud på olika sätt uppenbarar sig för människan, ett program som skrevs av blivande ärkebiskopen Nathan Söderblom. Kyrkan har en mycket rik konstnärlig utsmyckning av Carl Milles och Olle Hjortzberg.

Kl. 11.45 deltar vi i den ordinarie lunchmässan som endast är 15 minuter lång. Olle L som känner kyrkan väl kommer därefter att berätta om kyrkan och visa oss runt. Organist Katja Själander kommer att förevisa den 32-stämmiga orgeln, byggd 1988 av Walter Thür orgelbyggeri, och hon kommer även spela ett par musikstycken för oss.

Från kyrkan beger vi oss sedan till Hotellviken, Saltsjöbadens ursprungliga centrum där vi äter lunch på Vår Gård kl. 13.00.



Vår Gård kom till 1923 som Kooperativa förbundets kursgård. Över tid utvidgades verksamheten starkt. Som kooperationens fönster utåt under många årtionden håller den hög klass med vackra byggnader och den har en mycket stor och högklassig konstsamling. KF äger ännu anläggningen som idag är utarrenderad och drivs som en allmän konferensanläggning. Se: www.vargard.se På hemsidan ligger också en film.

Vi får först en kort introduktion av anläggningen av Kadi Upmark och sedan äter vi lunch, där vi bjudit in författaren, journalisten och kulturhistorikern Lars Westman. Uppväxt i Saltsjöbaden, har han skrivit flera böcker om samhället, alla både roliga och tänkvärda. Efter lunchen dricker vi kaffe i den Bernströmska villan och Lars kommer då att berätta för oss om Saltsjöbadens tidiga historia.
http://www.svd.se/kultur/det-sista-feodalsamhallet_7346920.svd

Mätta och belåtna beger vi oss därefter tvärs över gatan till Ringvägen 7 där AHK- och RREC-medlemmen Tommy Strömberg tar emot oss i ett nybyggt hus med ett gigantiskt garage med många bilar, ev. även båtar, i bottenplanet. Här vet man inte vad som finns för stunden, det får bli en överraskning. Kanske hinner vi också de få metrarna till hamnen och ta en glass och kanske titta på det världsberömda huset som tåget körde in i och beundra den imponerande nya stoppbocken.



Från Hotellviken beger vi oss med ankomst kl. 15.30 några hundra meter i våra bilar till Stockholms Observatorium som uppfördes 1929-31, ritat av Axel Anderberg som även ritat bl.a. Operan och Naturhistoriska Riksmuseet. Anläggningen gav prestige åt samhället och bekostades till stor del genom donation av K.A. och Alice Wallenbergs stiftelse. P.g.a. störande ljus från staden lämnade Astronomiska Institutionen observatoriet 1991. Idag används lokalerna av Kunskapsskolan och förvaltas av Statens fastighetsverk. Observatoriet är statligt byggnadsminne. Se: http://www.sfv.se/sv/fastigheter/sverige/stockholms-lan-ab/ovriga/stockholms-observatorium-saltsjobanden/



Vi kommer få en visning av det stora spegelteleskopet i huvudbyggnaden av astronom Anders Västerberg som kommer öppna kupolen och låta oss kika på månen på ett sätt som nog få av oss gjort förut. Vi får hoppas på klart väder…

Kostnaden
för saltsjöbadsutflykten är 390:- per person. I det igår lunchen och ersättning till föredragshållare och guide.
Som anmälan gäller inbetald avgift till RREC (gäller även AHK-medlemmarna),
bankgiro 5965-7528. Senaste anmälningsdag är torsdagen den 21 maj.

Vägbeskrivning
till Uppenbarelsekyrkan:
Adress Kyrkvägen, Saltsjöbaden
Kör Värmdöleden, Saltsjöbadsleden förbi Fisksätra till Saltsjöbaden.
Efter rödljus och tågviadukt håll höger.
Efter lång uppförsbacke, högerkurva och kort nerförsbacke håll omgående till vänster, Tattbyvägen. Kyrkan syns snart, tag första vänster, Kyrkvägen.
Håll vänster på kyrkplanen till parkeringen.

För frågor, ring gärna
Olle Ljungström
0733/89 45 10
Rune Sahlberg
070/389 80 88

Välkomna!